8. Sınıf Öğrencilerimize Tetanoz Aşısı Yapıldı..

8. Sınıf Öğrencilerimize Tetanoz Aşısı Yapıldı..

19.12.2017 13302

8. Sınıf Öğrencilerimize Tetanoz Aşısı Yapıldı..


18 Aralık 2017 Pazartesi günü 8. sınıf öğrencilerimize tetanoz aşısı yapıldı.

Tetanoz Aşısı Nedir, Kaç Yıl Korur?

Tetanoz aşısı tetanoz hastalığından korunmak için uygulanan bir aşı yöntemidir. Çocukluk döneminde kesin sonuç sağlanması için Sağlık Bakanlığı tarafından beş doz olarak uygulanmasına karar verilmiştir. Halk arasında tetanoz aşısı difteri, boğmaca aşısı olarak da yaygın biçimde bilinmektedir.

Özellikle yaralanma durumunda yarasının oranına göre doktor ön görüsü ile uygulanır. Çocukluk yıllarında uygulanan bu aşı üç hastalığa karşı muazzam bir etki gösterir. Bunlar Ölü difteri, boğmaca ve tetanozdur. Aşının içerisinde belirttiğimiz hastalıklara karşı bağışıklığınızı arttıracak mikroplar bulunmaktadır.

Bu mikroplar vücuda enjekte edildikten belli bir süre sonra vücuttaki antikorlar mikroplu hücreleri bulup yok eder ve vücudun bu mikroplara karşı bağışıklık kazanarak hastalıkların önüne geçilmesini sağlar.

Tetanoz Aşısı Kaç Yıl Korur?

Descombey, tetanoz aşısını bulduğunda tarihler 1924 yılını gösteriyordu. Tetanoz aşısının güvenirliği bakımından bir çok çalışma gerçekleştirilmiş ve günümüze dek en gelişmiş noktasına ulaşılmıştır. Ülkemizde 1989 yılından itibaren çocukluk çağı aşı tablosunda yer alan tetanoz aşısı yine bu tarihten itibaren düzenli olarak uygulanmaya başlanmıştır.

Tetanoz aşısı türü bakımından tek sefer yapılıp ömür boyu koruma sağlayan bir aşı olmadığı için belirli dönemlerde belirli dozlarda yapılmaktadır. Tetanoz aşısı takribi olarak yetişkinlerde 5 ile 10 yıl boyuncakoruma sağlamaktadır.

Tetanoz Aşısı Nasıl Yapılır?

Bu aşı türü kas dokusu içine yapılan bir enjeksiyon türüdür. Ancak aşı kalça yerine koldan yapılmaktadır. Sağ veya sol koldan tetanoz aşısı yapılabilir.

Tetanoz Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

En sık görülen yan etkisi aşının yapıldığı bölgede meydana gelen kızarıklık, hafif ağrı ve şişliktir. Uygulanan 4. Ve 5. Dozların arından rastlanan bu etkiler kısa bir süre içerisinde ortaya çıkar.  Bazı durumlarda nadiren de olsa aşı yapılan kolun tamamen şiştiği görülmektedir. Yaklaşık olarak 3 ila 6 gün süren bu yan etkiler kendiliğinden geçmektedir.

19-12-201719-12-2017